User Tools

Site Tools


rad

Naziv turneje: Recycled Art Dome (RAD)

Nositelj: Urbana kultura i edukacija UKE (Varaždin)

Voditelj/ica: Kruno Jošt

Partneri: Udruga za razvoj “uradi sam” kulture – Radiona (Zagreb), Udruga POPUP (Osijek)

Kategorija: B (do 40.000 kn)

http://www.clubture.org/clubture-hr/clubture-2014/#link30

Koncept:

RAD – Recycled Art Dome je socijalna skulptura koja koristi DIY principe, upcycling i recikliranje kako bi ukazala na mogućnosti korištenja tehnološki zastarjelih instrumenata i naprava u umjetničke svrhe te kako bi se produbila svjesnost o količini tehnološkog otpada koje donosi današnja prekomjerna konzumacija tehnologije. Također RAD upućuje i na obnovljive izvore energije.

RAD – Recycled Art Dome je participativni umjetnički rad koji koristi elemente DIY kulture. Sastoji se od geodezijske kupole veličine 8 metara promjera i visine 3.6 m. Sastavljena od drvene konstrukcije i pokrivena platnom za šatore. Kupola posjeduje izuzetna akustična i arhitektonska svojstva te se koristi kao privremeni društveni prostor za suradničke i participativne umjetničke prakse. Tijekom postava u RADu će se raditi na temama recikliranja i upcyclinga. Materijal za preradu i upcycling skupljaju se participacijom lokalnog stanovništva. Kreativnost i inovacija ukazuje na moguće održive budućnosti.

Istraživanjem svakodnevnog kompjutorskog otpada, npr. CD spindle boxa, na radionicama proizvesti će se kutije za proizvodnju klica ili hranilište za ptice. Stari flopyji će se koristiti kao vaze za cvijeće i sl. Stari walkmani i kazetofoni proizvodit će svoju vlastitu glazbu, a sve će se napajati na obnovljive izvore energije.

Kupola je postavljena na javnim prostorima, u želji za čim većim protokom lokalnog stanovništva te su glavne metode i proncipi izvedeni iz dijaloške umjetnosti, hackiranja, biohackinga, ekološke umjetnosti i društveno angažiranih praksi. Poziv za recikliranje partner domaćin daje u lokalne medije: novine, radio, internet i socijalne mreže, te se pri podizanju kupole lokalno stanovništvo okuplja kako bi ostavilo svoje stare el. Naprave i ujedno zainteresira za postavljanje cijele konstrukcije audio instalacije.

Interes partnera:

Radiona je udruga koja se bavi spojem hackiranja i umjetnosti. Njihov rad na recikliranim i circuit bending instrumentima i elektronici te suradnja sa Tehničkim muzejom, izviru iz zagrebačkog I’MM-a, te produkcija koju stvaraju vrlo su bliski UKE-ovoj te je suradnički rad produbljivanje zajedničkih interesa, zajedničko populariziranju ove vrste estetike. POPUP je mlađa udruga iz Osijeka koje je 2013. godine organizirala događaj pod nazivom “Večer suvremenog zvuka”. Svoje programe organiziraju u javnim prostorima te imaju jaki fokus prema društvenom angažmanu posebno u polju korištenja javnih prostora te zapuštenih javnih i komercijalnih prostora. Partnerstvom POPUP-a otvaraju se nove geo-lokacije usmjerene na estetiku zvuka u umjetnosti.

Podaci o izvoditelju/izvoditeljima:

Kruno Jošt i Maja Kohek su transdisciplinarni tim čiji je interes u sociologiji, antropologiji, inovativnim kulturnim praksama, novim medijima, slobodnoj kulturi i održivosti. Surađuju od 2011. godine od kada su uspješno predstavili svoje radove na više suradničkih izložbi značajnije od kojih su ‘Iza Granica / Izza Meja’ u galeriji Scheier, ‘Suradnički umjetnički laboratorij eksperimentalne digitalne umjetnosti’ u dvorani Zrinski. Ko-kurirali su dvije izložbe uključujući grupnu izložbu suvremene umjetnosti o recikliranju, novim tehnologijama, otvorenim tehnologijama i softveru otvorenog koda te samo-održivosti nazvanu “Bricolabs” za vrijeme festivala Pixelache u Helsinkiju, Finska. Na zadnjem Multimedijalnom kampu u organizaciji UKE-a, u Murskom Središću okupili su radni tim koji je sastavio geodezijsku kupolu te su uspješno sastavili multimedijalni tim dionika za suradničke prakse i održali multimedijalno predstavljanje radova u istoj. Također su sudjelovali u dva zajednička performansa De(kon)strukcija u Sloveniji i Hrvatskoj, surađivali na organizaciji 3 umjetnička događanja i četiri radionice u novim medijskim kulturama. Sudjelovali su na dva studijska posjeta organizacijama u novoj medijskoj kulturi u Plymouth, Engleska i Bratislava, Slovačka. Trenutno su u programskom savezu Galerije Scheier te rade na Mobile Art Dome – pokretnom višenamjenskom umjetničkom laboratoriju.

Najvažnije reference o sadržaju koji se predlaže za turneju:

U sadašnjem obliku rad se izvodi po prvi puta. No reference na radove koji upućuju na RAD mogu se naći na:

http://mmkamp.gentlejunk.net/2013/09/01/dome-building-video/

http://mmkamp.gentlejunk.net/2013/08/15/mmkamp-13-photolog/

Termini i mjesto događanja u okviru turneje:

početak svibnja, Rijeka, MSU

kraj svibnja, Zagreb, Tehnički muzej

kolovoz, Koprivnica

kolovoz, Pavlovac Vrebački

rujan, Osijek

rad.txt · Last modified: 08/03/2014 23:17 by maja